Historikerns hörna

Här hittar du material tillhörande Styringheims historia. Har du något du önskar bidra med, kontakta historikern eller hemsnidaren.

Skaftes historier

Under den här tänkte historikern själv lägga upp några berättelser från förr. Eftersom han är bättre på att prata och äta korv än att snickra med hemsidor så får vi se hur det går.

Om Styringheims koronetter:
https://www.styringheim.se/the-fealty-to-drachenwald-is-keeping-the-styringheim-coronets-together/

Om en skylt på ett berg:
https://www.styringheim.se/hyr-min-get/

Om världens bästa krigstrumpeter:
https://www.styringheim.se/styringheims-carnyxer/

Om en hjälm och en man med lite hybris:
https://www.styringheim.se/herr-fledar-i-duell/

Styringheims historia

1984 hölls den första medeltidsveckan på Gotland, i Visby med den berömda ringmuren och de medeltida husen som bakgrund. Veckan blev en succé och det beslutades att det skulle bli ett årligen återkommande evenemang. Det första året besöktes Visby av några Nordmarkare, som precis hade startat den svenska SCA-gruppen. Några gotlänningar var mycket intresserade av sin ös historia och också Tolkiens böcker. De hade redan en del dräkter att använda till medeltidsveckan, men kände ännu inte till något om SCA och dess seder. Och resten är, som vi säger, historia!

Tideräkning

Vår tideräkning kan förbrylla, i synnerhet som den inte överensstämmer med SCA:s ”Anno Societatis”. Styringåren växlar i mitten av september vid Storstyringkampen då man byter Storstyringpar. Då Styringheim startades på hösten 1985, så räknas detta som början på styringår I. Anno Societatis, SCA:s tideräkning, byter år den 1 maj varje år. Tabell över styringår / Anno Societatis.

Storstyringparen

Sedan Anno Styringheimsis VIII, långt före Styringheim blev baroni, har det utsetts storstyringpar. Här hittar du en lista över alla storstyringpar!

Styringsånger

Genom åren har det skrivits ett flertal sånger. Har du flera i gömmorna? Komplettera gärna.