Vanliga frågor för dig som är ny

Vad gör vi?

Allt handlar om att ha roligt!

Vi organiserar egna evenemang, både stora och små, allt från informella hantverksträffar till stora fester och internationella sammankomster. Vårt huvudfokus är att ha roligt medan vi återskapar konst, hantverk eller andra saker från perioden.

 Vi har även tre olika kämpalekar: strid i rustning, fäktning och bågskytte/armborst.

Inom SCA har vi även duktiga utövare av hantverk som sömnad, kalligrafi, illuminering, bryggning, matlagning, vävning, färgning, musik, sång och dans.

Hur gammal måste jag vara för att kunna vara med?

Vi tar emot i alla åldrar, men vi kan inte ta ansvar för unga människor under evenemang, så är du under 16 år önskar vi att du deltar i närvaro av målsman eller någon annan vuxen person.

 Våra evenemang är till för alla och många av medlemmar här i Europa har med sig barn i alla åldrar till evenemangen.

Måste jag betala för att vara med?

Att bara delta på hantverksträffar eller figtingträffar är gratis. Däremot kostar det för att delta på evenemangen.

 Ifall du har betalat din medlemsavgift ger vi dig en medlemsrabatt på anmälningsavgiften till evenemanget. Evenemangen är till självkostnadspris och anmälningsavgiften går till hyra av lokal, mat och dekorationer.

 Du kan även rösta på årsmötet.

Vad kostar det att vara medlem?

Se under länken ”medlemsavgifter”.

Kan jag gå med i föreningen utan att ha några historiska kläder?

Javisst – kontakta Kastellanen (kastellan@styringheim.se) innan så hjälper hon dig att ta fram lånekläder.

 Under våra hantverksträffar och fightingträffar har vi vanliga kläder.

Hur hög kvalité behöver jag ha på mina historiska kläder?

Det enkla svaret är –inte särskilt hög. Är du exempelvis lajvare så fungerar utmärkt att du bär dina lajvkläder, annars kan du enkelt sy upp en motsvarande T-tunika och hänga på dig ett bälte.  Välj gärna material som linne eller ylle.

Vissa av våra medlemmar har byggt en hel garderob av historiska klädesdräkter, medan andra nöjer sig med en uppsättning kläder att festa i.

Vi har många medlemmar som gärna hjälper dig med hur du kan få bra kläder, men du väljer naturligtvis själv hur enkelt/avancerat du vill göra.

Vilka andra evenemang kan jag åka på?

Styringheim är medlem i den världsomspännande föreningen Society of Creative Anachronism (SCA) som omfattar mer än 30 000 personer över hela världen.

 Det finns SCA-grupper fördelade över 20 kungariken i Europa, USA, Canda, Australien, Nya Zeeland och Afrika, varje grupp arrangerar sina lokala evenemang. Vad grupperna heter och var de ligger finner du via www.sca.org.

 Tänk på att SCA inte är en renodlad re-enactment group. Vi har en större bredd och godkänner egentligen alla perioder innan 1600-talet. I föreningen finns det flest personer med kläder från europeisk vikingatid, medeltid och renässans, men några enstaka har även tagit fram dräkter från romarriket och asien.

Jag är redan medlem i en annan förening, kan jag ändå gå med?

Självklart!

 Vi har flertalet medlemmar hos oss, som samtidigt är medlemmar i andra grupper. Vi har många gemensamma nämnare och vi välkomnar alla entusiastiska personer som är intresserade av att återskapa en bit historia.

Kan jag bära vanliga glasögon?

Naturligtvis, du får självklart ha det du behöver för att kunna röra dig obehindrat.

Är rullstolar, kryckor och rullatorer tillåtna?

Ja, all utrustning du behöver för att kunna delta är tillåten. Dock förekommer det ibland att evenemang sker på platser med bristfällig handikappanpassning, så kontakta ansvarig för evenemanget (kallas ”autokrat” i föreningen) i förväg för att kontrollera om det kan finnas några hinder.

Får även kvinnor slåss i rustning?

Varför skulle de inte få det? Vi har många kvinnliga kämpar och vi gör ingen åtskillnad mellan män och kvinnor.  

Däremot måste du vara 18 år för att få slåss i rustning, och över 14 år för att få fäktas. Du får självklart delta på träningarna även om du är yngre. Men du måste ha målsmans tillåtelse.

 Vilka dagar fightingträffarna är hittar du under ”kalendarium”

Jag är inte intresserad av att slåss i rustning, vad kan jag göra då?

Det finns otaliga saker att hitta på ifall du vill, allt från ölbryggning till broderi, från nålbindning till kalligrafering. Ifall du är intresserad av något så är det bara att fråga, vi hjälper dig gärna att komma igång med ditt område.

 Vilka dagar vi träffas för hantverk hittar du under ”kalendarium”.

Är Styringheims kämpalekar historiskt korrekta?

SCA har utvecklat sin kämpalek under en 40 års period genom en kombination av trial-and-error, östlig och västlig krigshistoria och medeltida avhandlingar inom ett modernt säkerhetstänkande.

 Kämpaleken sker under full kontakt, full fart och är oregisserad.

 Från  medeltiden, genom övningsjournaler och King Renee of Anjou´s Book of the Toruney, påvisas det att man använder sig av träsvärd under övningar. Våra rottingsvärd, vars vikt återger en motsvarande tyngd som i riktigt vapen, gör att vi kan återskapa hur det hade kunnat vara att slåss under medeltiden.

Du kan läsa mer om strid inom SCA här: www.chronique.com/Library/Tourneys/behourds.htm

 Fäktare använder sig av metallblad och de flesta har motsvarande skydd som i ”vanlig” fäktining: gallermask, vadderat över bröst och rygg, handskar och byxor. Det har dock blivit vanligare att våra medlemmar letar efter motsvarande historiska förlagor. Dock är det alltid medlemmens säkerhet som går före eventuell historisk återskapning.

Vad har ni för regler om att bära vapen?

Vi har vår hobby för att vi gillar att återskapa en bit av historien. Vi följer dock alltid svensk lag. Inom området för evenemanget, som en del av din dräkt, kan du därför bära ditt vapen, kom dock ihåg att det är du som ansvarar för att ingen blir skadad.

Är ni en lajvförening?

Nej. Vi har ingen påhittad berättelse som folk agerar runt, inte heller alver, orcher eller andra övernaturliga varelser.

 De nivåer som du kan nå inom SCA är baserade på vad du lär dig eller på vad du gör för föreningen.

 Vi har en sorts hierarki som reflekterar vilken nivå av deltagande medlemmarna har tagit, men den är inte till för att vara exkluderande, utan grundar sig på ett belöningssystem för de medlemmar som väljer att vara mer aktiva än andra.

 Vi har många medlemmar som är lajvare eller har varit lajvare och vi välkomna alla som vill vara med och delta i våra evenemang, men du kommer inte att finna vare sig vampyrer eller älvor på våra evenemang.

Varför har ni två namn?

Många av medlemarna brukar ta sig ett medeltida alter ego (=persona). Många gör det för att kunna skapa en tydligare linje mellan återskapande och vanlig vardag.

Hur väljer jag namn?

Du får egentligen kalla dig precis vad du vill, men tänk även på att ditt namn även är en del av andras upplevelse, så undvik namn som är starkt förknippade med påhittade figurer som exempelvis ex Gandalf, Rand, Belgarion, Cinderella, Eowyn o.s.v.

 En god riktlinje är att du letar efter ett namn som funnits innan 1600-talet, och du får gärna välja efter den period som du tänkt att din klädesdräkt ska återspegla.

Jag är riddare i en annan förening, får jag använda mig av det tilltalsnamnet inom SCA också?

Nej tyvärr. Vi leker på vårt sätt med våra titlar, och andra föreningar leker på andra sätt.

Vad betyder alla titlar som ni har? Vad ska jag kalla folk?

Vår grundsyn är att alla är av nobelt folk, vilket innebär att du kan tilltala folk med min dam/ min herre ifall du vill vara extra artig.

 Övriga titlar är en sorts belöning som den personen fått genom att ha arbetat för furstendömet/kungadömet, och som gör det enkelt för övriga att se vad den personen gjort för föreningen.

 Oftast brukar den första titeln någon i föreningen få vara Herr/fru (på eng. lord/lady). Denna fås i samband med att personen har varit med i föreningen ett tag och deltagit på evenemang.

Kung/drottning 
-Ers majestät

Kronprins/kronprinsessa
– Ers kungliga höghet

Furste/furstinna                    
– Ers höghet

Baron/baronessa                   
– Ers excellens

Övriga kronor                       
– Ers excellens/ers nåd

Hur får jag en titel?

Enkelt sagt genom att vara aktiv i föreningen.

Vem bestämmer om vem som får titlar?

Det är sittande kronor som bestämmer vem som förtjänar att få en titel. Denna bedömning görs dock genom rekommendationer från övriga inom föreningen. Så det är viktigt att du är med och hjälper till att rekommendera en person som du tycker gör väldigt gott för föreningen!

 Den första titeln (som följer med sköldebrevet (på eng. Award of Arms) delas ut av fusteparet eller kungaparet.

Vad menas med ”sittande kronor”?

Sittande kronor är de personer som just nu ”äger land”: baronparet av Styringheim, fursteparet av Nordmark, kungaparet av Drachenwald.

Vilka är de andra personerna som också har kronor?

När en person har tjänat som sittande krona får personen som tack en titel. Titeln beror på vilken nivå och hur många gånger personen har suttit på tronen.

 greve/grevinna, hertig/hertiginna              
har suttit som kungapar 1 resp. 2 ggr

vicomte/vicomtessa                                        
har suttit som furstepar

court baron/baroness                                
(första baronparet eller suttit flera gånger som baronpar

Arrangerar ni publika arrangemang?

Generellt är vi en förening som gör saker för att vi själva skall ha kul. Det förekommer dock ibland att vi visar upp oss i olika sammanhang.

 Var kan jag hitta källor och material för min klädesdräkt, rustning etc.?

Inspiration kan du finna via internet. Sök på exempelvis googles bilder med sökord som 14th medieval, viking age clothing, armour during the middle ages, womens clothing 13 th centrury o.s.v.

Styringheims medlemmar har även de en stor källa av material som du får ta del av när du går med i föreningen.

Du kan även kontakta Styringheims kastellan genom nyfiken@styringheim.se, hennes uppgift är att finnas till och hjälpa dig som är intresserade av att gå med i föreningen.