Historisk rustad strid

Stora Visby turneringen under medeltidsveckan. foto: Jonas Everson

Vad är det vi gör egentligen?

Den träning vi bedriver kallas också allmänt för ”heavy fighting”. Enklast skulle den kunna beskrivas som en typ av rustad fullkontakts strid med träpåk inspirerad av medeltida turneringar. Vi tränar mycket på fotarbete, slagkraft, attack- och försvarstekniker med en rad olika vapenformer. Varje träning innehåller uppvärmning, tekniker, par-övningar och sparring. Vi tränar varje söndag 16-18 i Södervärnsskolans lilla gympasal (Den som är på baksidan mot fotbollsplanen) i Visby. På träningen deltar både personer i rustning och de som inte har någon rustning. Vi använder oss av sk ”soft kit” för de utan rustning vilket innebär mjuka ”vapen”. Allt som behövs för att börja träna med oss är bekväma träningskläder.

Ragland fair i England. foto: Jonas Everson

Kontakt

Lättaste sättet att få kontakt med ledarna för träningen är genom E-post till rustadstrid@styringheim.se, Facebook gruppen eller genom Discord kanalen. Ledarna kan svara på frågor angående träningar, event eller andra frågor om sporten. Alla som vill komma är naturligtvis hjärtligt välkomna! Om du är ny, kontakta oss gärna innan du dyker upp då det förekommer att vi åker på turneringar, eller åker och tränar på annan ort ibland.

Regler

Säkerheten är det viktigaste i vad vi gör, både personligt och för dem du möter. Det finns speciella krav på rustningarna vi bär och vapnen vi hanterar. Vapnen är tänkta att till viss del symbolisera riktiga vapen även om de är tillverkade av rotting (ett träslag) och lindade med skyddstejp över slagytorna. När du blir träffad av en attack som du själv anser vara fullgod är det ditt eget ansvar att godkänna attacken och erkänna dig slagen. Det uppmanas från varje utövare att visa gott sportmanship och ridderligt beteende. I våran kampsport är det vanligast att kämpar möts mot varandra i duellform, en mot en, i olika typer av turneringar. Det förekommer också frekvent att vi kämpar i melee, alltså regelrätta slag med många personer på varje sida som kämpar samtidigt. Det kan använda många olika typer av vapen från pilbåge till stridsklubba eller spjut, det vanligaste är dock svärd och sköld. Det finns även en typ av domare på både event och de enskilda träningarna som ser till att säkerheten upprätthålls.

Pennsic war, Pensylvania, USA Världens största SCA-event. foto: Jonas Everson
Knäcke kriget i Skåne. foto: Jonas Everson

Om oss

Vi bedriver en träning som ska passa de flesta, tveka inte att komma och pröva på, vi tvingar ingen att kämpa i turneringar även om vi försöker inspirera till det. Det finns utrustning att låna för träningen och om en vill testa på fullt rustad sparring så har vi speciella tillfällen för det under terminen. Vi hjälper även gärna till att införskaffa personlig utrustning och det finns vissa saker att köpa loss från föreningen redan från start.

Låter det spännande? Kom och titta på Styringheims kämpar och prata med de som utövar det – du är varmt välkommen! För att själv prova på, kontakta gärna träningsansvarige i förväg, eller bara dyk upp en söndag strax innan 16. Det du måste ha med själv är bekväma träningskläder att bära under träningen.

Turnering i Sollefteå. foto: Jonas Everson

Videoklipp

Några länkar som kan vara av nytta: