Hyr min get

Rabbisfältet. Tältägren under Medeltidsveckorna 1992-1995 bredvid Trojaborg har gått till historien som de mest enastående i mannaminne. Troligen beror detta till stor del på att det var första gången det gjordes i den skalan i SCA i Sverige. 1995 var det 800 personer i 200 paviljonger! Men det var ju inte det det här skulle handla om.

Galgberget, som utgjorde östlig fond till Rabbis-lägren, ansågs av Rodair Ruske och undertecknad – sista årets Rabbisautokrater – som en ypperlig plats för en skylt. En skylt som skulle parafrasera (om det är rätt ord) den enorma ”HOLLYWOOD”-skylt som finns i Los Angeles. Givetvis skulle det i stället stå ”STYRINGHEIM”. Tyvärr hade vi inte tid att ordna det 1995, vi tänkte att vi gör det nästa år.

Eftersom det var så förskräckligt mycket folk som ville komma och leka medeltid i vårt läger så insåg vi dock att ”Rabbis” var för litet – vi beställde dit fler och fler bajamajor ju längre veckan gick och Norderstrands camping fick trångt i duscharna (mer om detta senare…). En utökad autokratgrupp kom fram till att Snäcks camping, lite längre norrut vid kusten skulle funka bra, vi skulle få hela campingen med toalett- och duschhus och andra faciliteter för oss själva. Vid ett av de första besöken på plats i januari eller februari tittade jag och Rodair upp mot sydöst. Det fanns ett berg där med!

Någonstans fick vi tag i ca 120cm höga ark av kraftig, vit papp. Vi skar ut bokstäverna och någon dag in på Medeltidsveckan, när alla första hinder övervunnits, åkte vi till brädgården och fick plocka vad virke vi ville ha från en skräphög. Hastigt och lustigt skruvade vi ihop en ställning uppe på berget och när solen gick ner i havet lyste STYRINGHEIM majestätiskt uppe på berget. Men säg den glädje som varar. En morgon var bokstäverna omkastade till ”HYR MIN GET”.

Skylten på berget innan omkastandet. Foto: Olle Sahlin

Vi hade under rabbislägren stiftat bekantskap med musikgruppen Sorkar & strängar från Gyllene Hjortens liveförening. Det dröjde inte länge förrän vi misstänkte dem för inblandning i bokstävernas oordning, inte bara för att de gärna ställde till med bus, men också för att det nya meddelandet var så bra! De erkände stolt sitt tilltag och för att sådant ofog inte skall kunna göras ostraffat så utmanade vi dem på pärk. Om vi vann skulle de flytta tillbaka bokstäverna i rätt ordning, om de vann skulle vi flytta till fastlandet. Matchen spelades, Styringheim vann förstås, men inte helt utan möda.

Att bege sig hela vägen upp på berget (igen!) var dock lite jobbigt för herrarna, och strax därpå blev det populärt att skriva annat av vår fina skylt. ”RING HEM” stod det en morgon, och när det deklamerades ”OH SHIT” från berget tyckte vi att bokstäverna hade gjort sitt, och hela rasket monterades ned.

Mer om tältlägren på Snäck och Sorkar & strängar kommer…

Ihågkommet av Skafte