”The fealty to Drachenwald is keeping the Styringheim coronets together”

En skägglös Baron Skafte iförd krona AS XXV. Foto Jonas Evertsson (Edricus)

Mäster Adalhard Björnsson, Styringheims förste pär, fick som silversmed och en av Styringheims grundare självklart uppdraget att färdigställa de koronetter (kronor) som skulle placeras på det första Baronparets av Styringheim huvuden. Han valde en svensk förlaga från 1200-talet, med liljor mellan de pärlor som skall påvisa att det är en krona för en Baron eller Baronessa. De svarta stenarna är onyxer – svart eftersom det tillsammans med silver är Styringheims heraldiska färger. Koronetterna består av fem delar och är inte fasta utan ledade (vilket gör att de passar de flesta huvuden).

Under den tid som Adalhard jobbade med kronorna bevistade han en Drachenwalds kröning som hölls i Insulae Draconis (Storbritannien och Irland). Den avgående kungen hade vikingapersona, och han ville symboliskt uppmärksamma en sed som vikingahövdingar sägs ha gjort – dela ut ringar till sina närmaste som en symbol för deras trohet och tjänst. Enligt berättelserna var ringarna från de mest generösa härskarna gjorda av guld och så stora att de kunde bäras runt halsen. Den här aktuelle konungen kallade inför sig representanter från alla landsändar – inte bara furstendömen och baronier, utan alla lokalgrupper – för att de skulle få ett tack för sin trohet till Drachenwalds krönta huvuden. Såsom enda där närvarande styring gick Adalhard fram och fick i gåva en ring silvertråd, omkring en fot lång. ”Trevligt”, tänkte Adalhard, ”Den kan jag säkert göra något av”.

Väl hemma fortsatte arbetet med Styringheims kronor och när alla delar av dem var klara skulle de sättas ihop. Till gångjärn behövdes silvertråd… av just den diameter som Adalhard fått från kungen! Med ett par centimeters marginal åt rätt håll räckte tråden till tio bitar som håller samman kronorna och upptill också utgör fästpunkt för pärlorna. Därmed kan man säga att de hålls samman av Styringheims trohet till Drachenwald.

Detalj av en av kronorna, troligen buren av Arna, Medeltidsveckan AS 23. En pärla har för bilden påpassligt demonterats och gångjärnstråden är synlig. Foto Jonas Evertsson (Edricus)

Om du vill se närmare, fråga Baronen eller Baronessan på nästa event!

Nedtecknat av Skafte, med hjälp av Adalhard

Kommande artiklar eller vad vi skall kalla det:

* ”Hyr min get” – tältläger på Snäck
* Styringheims carnyxer
* Oliver – bu eller bä? (Svar: bu)