Om Styringheim

Vad vi gör?

Föreningen är till för alla som är intresserade av vikingatid, medeltid eller renässans (med andra ord fram till år 1600 e.Kr.) Vi arrangerar historiska fester, kämpalekar eller föreläsningar för våra medlemmar.

Vår hobby är utvecklad för att ge tillbaka något till oss själva och vi träffas på hantverksträffar där vi syr kläder, skor eller bygger rustning. Kläderna använder vi sedan på de evenemang som arrangeras under året.

Dräkter

På evenemangen klär vi oss i dräkterna från någon period och kläderna syr vi själva med olika nivåer av tidstrogenhet. 

Reglerna för att din dräkt skall vara tillåten är att du skall ha åstadkommit ett försök till medeltida dräkt för att få delta på våra evenemang. Vi hjälper dig gärna med mönsterförslag och tips ifall du känner att du behöver lite extra hjälp.

Styringheim har även en del lånekläder som du får använda ifall du inte har egna just nu. Kontakta kastellanen för mer information kring lånekläderna: kastellan@styringheim.se

Rustningar -bågskytte, fäktning och svärdslekar

Många av Styringheims rustningar är kopior av de rustningar som användes under slaget vid ringmuren 1361 eKr och är tillverkade av plåtar fastnitade på skinn. Iförda dessa kämpar vi mot varandra med träsvärd i fullkontaktsstrid, likt hur träning kunde skett under medeltiden. Rustingen som idag används är både av plåt eller av plast (placeras under kläder för att inte synas och vi gör den själva från grunden. Innan någon kämpe får strida, krävs det att kämpen genomgår en rustningsinspektion för att kontrollera att rustningen håller den säkerhetsstandard som krävs för fighting.

Du är välkommen att delta i Kämpaträningen och vi har naturligtvis rustningar till utlåning för dig som vill pröva på.

Hantverk

Vi utövar många olika hantverk i Styringheim. Silversmidet förser oss med smycken, spännen och andra detaljer till våra dräkter, i skinn gör vi pungar, skor, bälten, pärkbollar, väver band och tyger etc., vi tillverkar tallrikar, bestick, svärdsskidor, spel och mycket mer. För tillfället har vi inga fasta möten inbokade, men kontakta oss gärna med frågor.

Fester och gästabud

Lite då och då samlas styringarna till fest. Följ med oss ner till de medeltida källarvalven eller kanske till någon vacker gård på landet, där borden dignar av de läckra rätterna och feststämningen är obeskrivlig!

Vi åker även till andra evenemang och våra vänner på fastlandet runt omkring i Nordmark. Se www.nordmark.org för ett fullständigt kalendarium över Nordmarks historiska föreningar!

En förening -två världar

Den mundana världen

Denna värld är den vi lever i idag och här är vi en vanlig ideell förening med stadgar och styrelse. Här sköter vi sådant som inte tillhör själva ”drömmen” så som inköp av ny rekvisita, hyra av lokaler, transporter och annat. Din lokalförening är knuten till den världsomspännande föreningen ”Society of Creative Anachronism”. 

En värld av kungariken, furstendömen och baronier

Vi är med i föreningen för att vi på något vis vill leva ut en dröm om förr i tiden. I denna värld har vi skapat oss en alternativ persona. Vissa stannar vid att ta sig ett historiskt namn, medan andra tar både för- och efternamn, bestämmer tidsålder och bakgrund, registrerar ett vapen och går in för återskapandet till 100 %. En del är sitt ”vanliga” jag, medan andra går in för att ”leka”.

Bor du i Styringheim är du en del av baroniet Styringheim, som i sin tur är en del i furstendömet Nordmark. Som i sin tur är en del i kungariket Drachenwald.

Kungariket Drachenwald – Europa + Sydafrika
Furstendömet Nordmark – Sverige
Baroniet Styringheim – Gotland

Inom SCA har varje lokalgrupp en specifik person vars uppgift är att bistå dig som är intresserad av att gå med i föreningen, kallad kastellan.

Du når henne genom att skicka ett email till: nyfiken@styringheim.se