Du är här

Feast of Fools

5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Märta
Feast of Fools

Kära Styringar!

Under Luciafesten hade vi ju, som de flesta vet, celebert besök av både Deras Majestäter och Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan.

Kronprinsessan framförde då en önskan (inte ett krav) om att Styringheim skulle hålla i en "Feast of fools" under Dubbelkriget.

Feast of Fools var en populär festival i Frankrike under medeltiden. Kortfattat så gick det ut på att man drev med Katolska kyrkan. Man valde en låtsaspåve eller biskop och adeln klädde ut sig och låtsades vara gycklare och barder och sjöng och underhöll festen. 

Vi behöver ju inte driva just med den Katolska kyrkan, men själva idén att adeln leker gycklare är ju jätteskoj! Vi har ju dessutom ett nystartat teatergille som säkerligen ställer upp och hjälper till. Utöver det så har vi ju även en hel del andra i föreningen som inte har särskilt svårt att ställa sig på "scen"...

Så, kära Styringar. Vad tycker ni?

/Baronessan Märta

Ragnhild
 Kära Styringar, Jag kan inte

 Kära Styringar,

Jag kan inte svara för hela teatergillet utan att ha pratat med dem, men vi har ju vissa planer för både workshops och framträdanden under Dubbelkriget så det skulle vara jätteroligt att vara med på "Feast of Fools" :)

Om ni börjar planera något så hör gärna av er till oss så vi vet lite vad vi ska börja fundera på!

Hemsida och mailadress till gillet kommer att kungöras inom kort.

/Ragnhild Leifsdotter

Rådsfru i Lantgraf Hartmannn Rogges och Vicomtessan Filippa Birgersdotters Teatersällskap

Morten kanik
Jag tycker mycket om tanken,

Jag tycker mycket om tanken, men vi måste hålla oss inom vår egen drömda värld.

Drachenwald, med sina baronier och härader, är en drömvärld, en glimt av "den ljusa medeltiden". Till skillnad från den vakna världen har inte drömen någon kyrka, någon teologisk överbyggnad, inga kyrkans mäktiga.

Men att gyckla med dem som är mäktiga och som är satta att företräda och odla goda seder, det är ett mänskligt behov, en ventil som populasen får använda sig av, inom vissa gränser.

Vilka är mäktiga och uppsatta inom Drömmens värld? Det är dessa som populasen kan gyckla med, för att tillfälligt vända upp och ner på den sociala rangordningen.

Och inom Drömmen är det kungamakten, adelskapet  och de tre skrå som fått förnäma utmärkelser.

För att hålla det hela inom Drömen så är det därför kungar, hertigar, baroner, laurels, riddare och pelikaner, alla de som är Den Kända Världens mäktiga, som man ska gyckla med.

Det får inte bli personligt på något sätt; det är själva företeelsen, som vi ser upp til, som vi får vända upp och ner på. Det är detta som är gycklets idé.


 

Märta
Precis! Bra skrivet Morten!

Precis! Bra skrivet Morten! Du var bättre på att beskriva vad jag tänkte än vad jag själv var ;)  Jag var nog själv lite småförvirrad när jag skrev :D

Självklart skall det inte bli något personligt, tanken är ju att gyckla med fenomenet än med personerna! Det ligger ju oss mycket närmare att gyckla adeln (alla SCAiter), Baronpar, Furstepar, Pärer m.fl. än med kyrkan. Särskilt som SCA är en "opolitiskt och religiöst obunden förening".

Så kära Styringar, hur går vi vidare i tanken? Hennes Kungliga Höghet skulle vilja att vi ganska snart bjuder in till festen så att alla får en sjysst chans att förbereda sig ordentlig! Vilken dag skall vi boka i schemat? Vilka Styringar kommer? Vad behövs fixas inför festen?

Fler tankar och spånerier?

~ För Er och Styringheim ~

Whilja
Det är en väldigt rolig tanke

Det är en väldigt rolig tanke och om man vill så skadar det inte att förlägga festen tidigt på veckan (eftersom det som vi alla vet alltid blir jättemycket i slutet :)

(Själv har jag tyvärr svårt att hinna med att delta i både planering och genomförande i och med planeringen av hovstaben, found raising och modevisning kommer ta det mesta av den tid som är kvar.)

________________________________
whilja@styringheim.se

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera