Du är här

Välkommen till Styringheim!

Styringheim is a member of the Society of Creative Anachronism. The SCA is an international organization dedicated to researching and re-creating the arts and skills of pre-17th-century Europe. Our "Known World" consists of 19 kingdoms, with over 30,000 members residing in countries around the world. Members, dressed in clothing of the Middle Ages and Renaissance, attend events which feature tournaments, royal courts, feasts, dancing, various classes & workshops, and more.


n512990415_1187852_9543.jpgVad gör vi?
Föreningen är till för alla som är intresserade av vikingatid, medeltid eller renässans (med andra ord åren 600-1600 e.Kr.) Vi arrangerar historiska fester, kämpalekar eller föreläsningar för våra medlemmar.

Vår hobby är utvecklad för att ge tillbaka något till oss själva och vi träffas på hantverksträffar där vi syr kläder, skor eller bygger rustning. Kläderna använder vi sedan på de evenemang som arrangeras under året (se kalendarium).

Dräkter
På evenemangen klär vi oss i dräkterna från någon period och kläderna syr vi själva med olika nivåer av tidstrogenhet. 

Reglerna för att din dräkt skall vara tillåten är att du skall ha åstadkommit ett försök till medeltida dräkt för att få delta på våra evenemang. Vi hjälper dig gärna med mönsterförslag och tips ifall du känner att du behöver lite extra hjälp. Varje söndag mellan 12 och 15 är alla medlemmar välkomna till öppna symöten i Rindis lokaler, hör gärna av dig innan du kommer, så ser vi till att någon finns där som kan hjälpa dig.

Styringheim har även en del lånekläder som du får använda ifall du inte har egna just nu. Kontakta kastellanen för mer information kring lånekläderna: kastellan@styringheim.se

Rustningar -bågskytte, fäktning och svärdslekar
Många av Styringheims rustningar är kopior av de rustningar som användes under slaget vid ringmuren 1361 eKr och är tillverkade av plåtar fastnitade på skinn. Iförda dessa kämpar vi mot varandra med träsvärd i fullkontaktsstrid, likt hur träning kunde skett under medeltiden. Rustingen som idag används är både av plåt eller av plast (placeras under kläder för att inte synas och vi gör den själva från grunden. Innan någon kämpe får strida, krävs det att kämpen genomgår en rustningsinspektion för att kontrollera att rustningen håller den säkerhetsstandard som krävs för fighting.

Du är välkommen att delta i Kämpaträningen och vi har naturligtvis rustningar till utlåning för dig som vill pröva på. Vilka tider vi träffas för att slåss hittar du under kalendarium, kontakta den som är ansvarig innan för att säkra att det finns någon på plats som kan hjälpa dig.

Hantverk
Vi utövar många olika hantverk i Styringheim. Silversmidet förser oss med smycken, spännen och andra detaljer till våra dräkter, i skinn gör vi pungar, skor, bälten, pärkbollar, väver band och tyger etc., vi tillverkar tallrikar, bestick, svärdsskidor, spel och mycket mer. För tillfället har vi inga fasta möten inbokade, men kontakta oss gärna med frågor.

Fester och gästabud
Lite då och då samlas styringarna till fest. Följ med oss ner till de medeltida källarvalven eller kanske till någon vacker gård på landet, där borden dignar av de läckra rätterna och feststämningen är obeskrivlig!

Vi åker även till andra evenemang och våra vänner på fastlandet runt omkring i Nordmark. Se www.nordmark.org för ett fullständigt kalendarium över Nordmarks historiska föreningar!
Vill du veta ännu mer? Gå in på www.scademo.com – en hemsida gjord för dig som är nyfiken på SCA!

En förening -två världar

Den mundana världen
Denna värld är den vi lever i idag och här är vi en vanlig ideell förening med stadgar och styrelse. Här sköter vi sådant som inte tillhör själva ”drömmen” så som inköp av ny rekvisita, hyra av lokaler, transporter och annat. Din lokalförening är knuten till den världsomspännande föreningen ”Society of Creative Anachronism”.

För att läsa mer om vår förening finns stadgarna att ladda ned här.

En värld av kungariken, furstendömen och baronier
Vi är med i föreningen för att vi på något vis vill leva ut en dröm om förr i tiden. I denna värld har vi skapat oss en alternativ persona. Vissa stannar vid att ta sig ett historiskt namn, medan andra tar både för- och efternamn, bestämmer tidsålder och bakgrund, registrerar ett vapen och går in för återskapandet till 100 %. En del är sitt ”vanliga” jag, medan andra går in för att ”leka”.

Bor du i Styringheim är du en del av baroniet Styringheim, som i sin tur är en del i furstendömet Nordmark. Som i sin tur är en del i kungariket Drachenwald.

Kungariket Drachenwald - Europa + Sydafrika
Furstendömet Nordmark - Sverige
Baroniet Styringheim - Gotland

Inom SCA har varje lokalgrupp en specifik person vars uppgift är att bistå dig som är intresserad av att gå med i föreningen, kallad kastellan.

Du når henne genom att skicka ett email till: nyfiken@styringheim.se